Badkamer verbouwen: ideeën voor een geslaagde make-over
Maak een plan voor jouw badkamerverbouwing
Wil je je badkamer nieuwe glans geven en ben je op zoek naar ideeën voor de verbouwing? Zet dan alles op één kaart en gebruik onze suggesties om een visie te ontwikkelen van jouw eigen wellnessoase. Wij laten je zien hoe je door de combinatie van exclusieve materialen, spannende oppervlakken en tijdloze designelementen een badkamerdesign voor wellnessmomenten kunt realiseren.
Maar dat is nog niet alles – wij vinden het heel belangrijk dat duurzaamheid vanaf het begin onderdeel is van je plannen. Onze ideeën voor jouw badkamerverbouwing helpen om aan al je behoeften te voldoen en daarbij het aspect duurzaamheid niet uit het oog te verliezen. Creëer met ons een bewust ontworpen badkamer die elke dag weer indruk maakt.
Frisse ideeën voor een badkamerverbouwing
Natte ruimtes worden vrijwel altijd betegeld om vocht onder controle te houden. Maar badkamers zijn tegenwoordig meer dan functionele ruimtes met een fontein en een douche. Daarom zijn er verschillende alternatieven voor de klassieke tegelwand.
Voor het wanddesign komen waterbestendige materialen in aanmerking die het karakter van de badkamer onderstrepen:
Bepleisterde muren voor industriële charme: met verschillende pleistertechnieken kan structuur op de wand worden aangebracht. Diffusie-open pleisterwerk neemt vocht op en vermindert het gevaar voor schimmel. Kalkpleister kan zelfs in natte ruimtes worden gebruikt.
Behang voor een huiselijke sfeer: met behang kunnen motieven, kleuren of foto’s kunnen de badkamer in worden gebracht. Bij het kiezen van behangpapier moet worden gelet op het symbool voor waterbestendigheid volgens DIN EN 235. In de badkamer moet behangpapier met de hoogste graad ‘zeer slijtvast’ worden gekozen. Glasvezelbehang, vliesbehang en vinylbehang zijn vaak de beste keuze.
Latten voor een saunagevoel: wanden van houten latten zorgen voor een rustiek Scandinavisch hygge-karakter. In combinatie met effen wanden van pleisterwerk of zichtbeton krijgen ze een moderne touch.
Bij een verbouwing wordt meestal ook de vloer vernieuwd. Ook hier kun je tegels weglaten en andere materialen gebruiken:
Steen: stenen vloeren hebben een geheel eigen karakter en met hun texturen kunnen ze variatie brengen in minimalistische badkamers. In combinatie met hout onderstrepen ze de natuurlijke uitstraling van een ruimte. Hoewel natuursteen als graniet of zandsteen niet aangroeien, gelden ze toch als relatief duurzame keuze voor de vloer. Maar dat is alleen het geval als het om graniet of zandsteen uit de regio gaat.
Hout: een houten vloer geeft de badkamer met zijn textuur en kleur een gezellige, warme uitstraling. De vloer voelt ook met blote voeten erg prettig aan. Inheemse houtsoorten zoals eiken, alpenden en lariks worden aanbevolen, evenals houtsoorten met een hoog vochtgehalte, zodat zij minder vocht uit de omgeving opnemen. De houten vloer moet zijn gecoat.
Milieuvriendelijke designvloer: een duurzaam alternatief voor vinyl. Designvloeren voldoen niet alleen aan de veiligheidsnormen voor gezondheid, maar ook aan milieucriteria volgens erkende certificaten zoals ‘Blauer Engel’ of FloorScore®. Bij deze certificaten wordt vooral gekeken naar de productieprocessen, de uitstoot en de recyclebaarheid van de vloer. Deze vloeren zijn verder in veel verschillende designs verkrijgbaar, waarmee ze voor elke woonstijl passende opties bieden.
Kurk: met de juiste impregnering en verlijming over het hele oppervlak kan ook dit natuurlijke materiaal een plekje in de badkamer krijgen. Het is een duurzaam materiaal dat geluidsabsorberend en elastisch is. Met een kurkvloer geef je je badkamer een natuurlijke uitstraling.
Duurzame ideeën voor duurzaam design
Als je je badkamer bij een verbouwing heel anders wilt inrichten, kun je het best voor functionele en esthetisch hoogwaardige elementen kiezen die het effect van de ruimte versterken en voor nog meer sfeer zorgen.
Hier een paar ideeën:
Mengkranen: klassiek mooi in goud, zilver of koper of modern-minimalistisch in matzwart – stem de mengkranen voor het bad en de fontein op elkaar af.
Badkamerkasten en rekken: kies glas of metaal om een strak design te versterken. Elementen van massief hout onderstrepen het warme karakter van een badkamer.
Accessoires: let op details zoals badgrepen, een zeepschaal of de closetrolhouder. Om van de badkamer één geheel te maken, moeten de accessoires bij de rest van de inrichting passen.
Concrete ideeën voor een milieuvriendelijke badkamerverbouwing
Mensen zijn zich steeds sterker bewust van het belang van duurzaamheid, ook bij het verbouwen van badkamers. Steeds meer mensen zien in dat het noodzakelijk is om bij de verbouwing van hun badkamer opties te overwegen die goed zijn voor het milieu én de gezondheid.
Denk je na over een badkamerverbouwing waarbij je veel meer gaat veranderen dan het interieur alleen? Dan moet je voor een zorgvuldige aanpak kiezen die op de lange termijn is gericht.
Tips voor het plannen van jouw duurzame badkamerverbouwing
Hier een paar belangrijke dingen waar je bij de voorbereiding rekening mee moet houden:
Professioneel advies: welke materialen en producten zijn duurzaam en waarom? Welke certificaten of keurmerken helpen om bij de aankoop een weloverwogen beslissing te nemen? Lees daarvoor ons artikelof vraag een expert ter plaatse om advies om er zeker van te zijn dat je ideeën ook op de lange termijn realiseerbaar zijn.
Recycling en hergebruik: probeer zo min mogelijk afval over te houden. Controleer welke voorwerpen of elementen in de badkamer kunnen worden hergebruikt of gerecycled. Een voorbeeld: een oude badkamerkast met vaste verlichting, oude buizen of leidingen – dat moet allemaal naar het containerpark worden gebracht. Alleen zo kunnen grote hoeveelheden waardevolle grondstoffen die steeds schaarser worden, worden hergebruikt en kunnen schadelijke stoffen veilig worden afgevoerd.
Tips voor het kiezen van materiaal bij een duurzame badkamerverbouwing
Materialen zoals hout, kurk, steen of vinyl zijn goede eerste opties. Maar bij deze verschillende materialen moet je goed op de details letten. Hier een paar dingen waar je bij de planning en keuze van het materiaal op moet letten:
Milieuvriendelijk, duurzaam en besparend: hier moet je bij een badkamerverbouwing op letten
Milieuvriendelijke verf: gebruik verf die geen schadelijke stoffen in de lucht uitstoot. Kijk ook hier gewoon naar de keurmerken of vraag een expert om advies.
Onderhoudsvriendelijke oppervlakken: ga voor oppervlakken die eenvoudig schoon te houden zijn zonder dat je daarvoor agressief schoonmaakmiddel nodig hebt. Gerecycled glas en roestvrij staal of linoleum vloeren zonder voegen van natuurlijke en duurzame grondstoffen bijvoorbeeld.
Energie-efficiëntie: investeer in energiebesparende verlichting en verwarmingsoplossingen om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden.
Water- en energiebesparende producten: probeer zoveel mogelijk voor badkamerproducten te kiezen die energie besparen en een lange levensduur hebben. Je zult zien dat de investering in bijvoorbeeld een waterbesparende mengkraan voor een lager verbruik zorgt. Wil je daar bewijs van? Met de hansgrohe waterbespaarcalculator reken je snel uit hoeveel water en energie je bijvoorbeeld met hansgrohe mengkranen en douches bespaart.
Innovatieve technologieën helpen: geniet met volle teugen van je badkamer en laat het besparen aan innovatieve technologieën over. EcoSmart producten of CoolStart technologiehelpen je om grondstoffen te besparen zonder dat je op comfort moet inleveren als je bijvoorbeeld onder de douche staat.
Diffusie-open materiaal voor een beter ruimteklimaat: door voor diffusie-open materialen voor plafonds en wanden te kiezen, kan het vocht in je badkamer op een natuurlijke manier worden gereguleerd. Dit leidt tot een merkbaar beter ruimteklimaat omdat het vocht beter wordt afgevoerd en de luchtkwaliteit wordt verbeterd. Daardoor wordt het gevaar voor schimmelvorming in de luchtdichte ruimte veel kleiner en heb je nog jaren plezier van je verbouwde badkamer.
Duurzame inrichting: denk bij het kiezen van meubels en badkamerelementen aan gerecyclede materialen. Wandtegels van gerecycled porselein, gerecycled keramiek en wastafelbladen van gerecycled glas zijn hier maar een paar voorbeelden van. Met deze duurzame opties bespaar je grondstoffen en houd je minder afval over en geef je je badkamer tegelijk een unieke uitstraling.
Over het geheel genomen is een duurzame badkamerverbouwing dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de waarde van je huis op de lange termijn. Door de juiste keuzes te maken, ook wat materiaal en technologie betreft, kun je je badkamer omtoveren tot een groene oase die aan de behoeften van de huidige generatie voldoet, zonder daarbij de behoeften van toekomstige generaties uit het oog te verliezen.
Laat je nieuwe badkamer stralen
Een nieuwe vloer, aangenaam vormgegeven wanden, mooie meubels en geselecteerde accessoires zorgen voor een huiselijke sfeer in de badkamer die uitnodigt om er langer te blijven en te ontspannen. Wat nu nog ontbreekt, is het juiste licht voor ontspannen momenten in bad, je verzorgingsroutine ‘s avonds of je frisse kick onder de douche ‘s morgens.
Hier heb je een doordacht verlichtingsconcept voor nodig. Een verlichtingsconcept waarmee je voor elke situatie de perfecte lichtsfeer kunt creëren door verschillende verlichtingselementen te combineren. Een badkamerverbouwing is ook het perfecte moment om zonder al te veel moeite spots aan te brengen, bijvoorbeeld in het plafond en in de wand.
Functionele voorwerpen zoals een zwarte matte mengkraan worden blikvangers wanneer ze doelbewust als designelement worden gebruikt.
Spannende contrasten: hier wordt een lichte marmeren wastafel met een roségouden mengkraan en een spiegel gecombineerd tegen een donkerblauwe wand.
Een statement maken. Waarom niet. Krachtig geel in combinatie met de basiskleur blauw gaan niet alleen perfect samen, ze brengen ook een maritiem tintje in jouw badkamer.
Tegenpolen trekken elkaar aan. Dit is precies het effect waarmee de zachte complementaire kleuren geel en violet spelen. De witte mengkraan zorgt voor een aangename rust in de kleurrijke drukte.
Veelgestelde vragen over ideeën voor de badkamerverbouwing
Waarom moet ik voor een duurzame badkamerverbouwing kiezen?
Een duurzame badkamerverbouwing biedt tal van voordelen. Zo draagt een duurzame verbouwing bij om de ecologische voetafdruk te verkleinen door zo min mogelijk grondstoffen te verbruiken en schadelijke uitstoot te verminderen. Duurzame materialen en energiebesparende oplossingen zorgen voor besparingen op de lange termijn en verhogen de waarde van je woning. Kortom: als je op zoek bent naar ideeën voor een badkamerverbouwing, moeten ze ook duurzaam zijn. Dat is goed voor het milieu én je portemonnee.
Waar moet ik rekening mee houden bij het uitvoeren van mijn ideeën?
Maak van tevoren een plan en breng de verschillende ideeën voor de badkamerverbouwing ook visueel samen. Zo zie je of alle elementen bij elkaar passen en de badkamer één geheel wordt. Ga pas daarna aan de slag.
Waarom is het belangrijk om bij het kiezen van materialen voor de badkamerverbouwing op milieukeurmerken en certificaten te letten?
Alleen met milieukeurmerken en certificaten weet je ook echt zeker dat de producten en materialen die je kiest, ook echt milieuvriendelijk zijn. Deze certificaten worden door onafhankelijke organisaties afgegeven en bevestigen dat een product aan bepaalde duurzaamheidsnormen voldoet. Bekende keurmerken zijn bijvoorbeeld ‘Blauer Engel’ en het ‘Cradle to Cradle’-certificaat. Ze helpen erbij om bij je badkamerverbouwing milieubewuste keuzes te maken.
Waar moet ik rekening mee houden bij nieuwe verlichting in de badkamer?
Een badkamerverbouwing is de perfecte gelegenheid om nieuwe lampen in te bouwen. Laat daarvoor een verlichtingsconcept ontwerpen voor verschillende stemmingen.
Welke materialen zijn geschikt voor de badkamervloer?
Vinyl, hout, natuursteen of kurk – er zijn veel ondergronden die, met de juiste afwerking, waterdicht zijn en waar de badkamer enorm van opknapt.
Welke alternatieven bestaan er voor wandtegels?
Behang, houten latten, pleisterwerk – al deze materialen kunnen waterdicht worden gemaakt en kunnen echt hun stempel drukken op de badkamer.
Hoe gebruik ik designelementen?
Een tijdloze mengkraan, de regendouche als centrale blikvanger of de spiegel met achtergrondverlichting ronden de nieuwe badkamer af en geven hem karakter. Gebruik dus ook functionele elementen, zoals de badmengkraan, als designelementen.
Nieuwe ideeën voor de oude badkamer: creëer jouw wellnesservaring
Materialen, kleuren, meubels en accessoires: verzamel alle ideeën voordat je een verbouwing laat uitvoeren. Stem de elementen op elkaar af en je hebt een samenhangend concept voor jouw persoonlijke wellnessoase.
Wil je regelmatig over nieuwe designtrends worden geïnformeerd en inspiratie opdoen voor jouw badkamerdesign?
Uw memo is momenteel leeg. Met deze lijst kunt u interessante producten verzamelen en ze zo steeds snel weer terugvinden. Druk hiervoor op het pictogram 'Product onthouden' op onze productpagina's.