Antisliptegels voor meer veiligheid in de badkamer
Opgelet uitglijgevaar! Water verandert het oppervlak van natte vloeren in een ernstige bron van gevaar. Antisliptegels verminderen dit gevaar zonder afbreuk te doen aan design of functionaliteit. Wij presenteren geschikte modellen in aantrekkelijke designs voor de badkamer en leggen uit wat slipweerstandsklassen betekenen – zodat jij en jouw naasten altijd vaste grond onder de voeten hebben.
Deze tegels bieden voldoende houvast
Op een vochtige vloer kunnen mensen van alle leeftijden gemakkelijk uitglijden en vallen. Ernstige en minder ernstige verwondingen in de badkamer behoren tot de dagelijkse praktijk. Een voorbeeld: alleen al in Duitsland raken elk jaar ongeveer 250.000 mensen gewond in deze ruimte. Kneuzingen en gebroken botten, meestal in de armen en handen, zijn het gevolg. In Nederland overlijden jaarlijks zelfs 5400 mensen na uitglijden of een val.
Antisliptegels verhogen de veiligheid in de badkamer enorm dankzij hun ruw oppervlak. Ze zijn verkrijgbaar in talrijke materialen die bij elke inrichtingsstijl passen.
Je kunt kiezen uit de volgende modellen met antislipfunctie:
Elegante steenlook: Steengoed inspireert met zijn natuurlijke look en lijkt enorm op natuursteen. Deze keramische tegels worden gebakken bij extreem hoge temperaturen en zijn bijzonder slijtvast. Ongeglazuurde tegels hebben een ruw oppervlak dat uitglijden voorkomt. Geglazuurde exemplaren in natuursteenlook hebben een extra laag onregelmatig gestructureerd glas, dat ook een antislipeffect heeft.
Stijlvolle betonlook: Ze geven een ruimte de begeerde industriële look, waardoor ze ideaal zijn voor liefhebbers van minimalistisch design. Net als tegels in steenlook zijn ze gemaakt van robuust steengoed. Hun ongelijke structuur zorgt automatisch voor een goede houvast.
Ongewone houtlook: Naast natuursteen en beton kan steengoed ook hout op een verbazingwekkend echte manier imiteren. De houtnerven die zo ontstaan, maakt het bovenvlak oneffen en dus veilig om op te stappen. Met deze vloer kun je elementen van echt hout in jouw badkamer perfect aanvullen.
Opvallend met decor: Tegels met ornamenten zetten mooie accenten en maken zo de ruimte nonchalanter. Als een vloer met patronen te veel voor je is: wat dacht je van een rand of een decoratief eiland omgeven door bijpassende eenkleurige tegels?
Structurele patronen: Deze keramische vloeren maken niet alleen indruk met kleurrijke ornamenten, maar ook met reliëfachtige designs op het oppervlak. De oneffenheden zorgen, in combinatie met de ruwe glazuur, voor slipweerstand.
Kleine mozaïektegels voor creatieve vrijheid: Door hun kleine afmetingen hebben deze vloeren automatisch een antislipeigenschap. Hun randlengte ligt tussen twee en tien centimeter. Hoe kleiner de lengte, hoe meer voegen houvast bieden. Zij hebben gewoonlijk ook een gestructureerd oppervlak. Mozaïektegels zijn verkrijgbaar in talrijke kleuren met de meest uiteenlopende designs – van ornamenten tot kleurverlopen.
De verschillende slipweerstandsklassen en hun betekenis
Tegels worden onderverdeeld in slipweerstandsklassen van R9 tot R13. De klasse geeft aan welke hellingshoek veilig is voor een tegel bedekt met olie. De graden geven aan hoe groot de hellingshoek kan zijn om veilig te kunnen lopen en staan. Deze klassen zijn van toepassing op commercieel gebruikte ruimten, maar kun je ook als particulier oriëntatie geven voor het badkamerdesign.
R9: Deze modellen hebben slechts een geringe slipweerstand. De veilige hellingshoek is tussen zes en tien graden. Ze zijn geschikt voor droge ruimten zoals woon- en slaapkamers.
R10: Deze middelmatige slipweerstand wordt veilig geacht voor alle oppervlakken die bestand moeten zijn tegen een hoge vochtigheidsgraad, zoals in keukens, badkamers of garages. De maximale hellingshoek voor een veilige voortbeweging bedraagt tien tot 19 graden.
R11: Deze veiligheidsklasse wordt aanbevolen voor buitenruimten zoals terrassen en trappen. De veilige hellingshoek ligt hier tussen 19 en 27 graden.
R12/R13: Voor kamers met een zeer hoog risico op uitglijden zoals zwembaden en sauna’s is het raadzaam deze twee slipweerstandsklassen te kiezen. Voor R12 ligt de hellingshoek tussen 27 en 35 graden, voor R13 ligt hij boven 35 graden.
In een privé badkamer is klasse R10 meestal voldoende. Met klasse R11 speel je op veilig in een inloopdouche.
Naast deze klassen zijn er ook nog de benamingen A, B en C. Zij beschrijven de slipweerstand op blote voeten. A, B en C geven aan hoe slipvast de tegel is wanneer hij bedekt wordt met water. A is voor modellen die af en toe nat worden, bijvoorbeeld in een kleedkamer. De B-markering wordt gegeven aan modellen die vaak een nat oppervlak hebben, bijvoorbeeld de randen van zwembaden of de vloer in doucheruimten. Permanent natte tegels, zoals in een zwembad, krijgen de letter C.
Antisliptegels voor een veilige ondergrond
Een vochtige of natte badkamervloer kan voor iedereen een gevaar zijn. Met antislipvloeren kun je ongelukken voorkomen zonder afbreuk te doen aan een aantrekkelijk design. Antisliptegels zijn verkrijgbaar in talrijke varianten die bij elke stijl passen. De klassen R9 tot R13 geven aan in hoeverre een glad oppervlak veilig bewegen onder een bepaalde hellingshoek toelaat.
Vaak gestelde vragen over tegels met antislipoppervlak
Welke look is mogelijk bij antisliptegels van steengoed?
Steengoedtegels met een antislipstructuur zijn verkrijgbaar in verschillende varianten. Ze kunnen misleidend echt de look van natuursteen, beton en houtnerven imiteren.
Verhogen mozaïektegels de veiligheid?
De kleine afmetingen vereisen talrijke voegen die zorgen voor een veilige ondergrond. Bovendien is het oppervlak meestal gestructureerd.
Uw memo is momenteel leeg. Met deze lijst kunt u interessante producten verzamelen en ze zo steeds snel weer terugvinden. Druk hiervoor op het pictogram 'Product onthouden' op onze productpagina's.