Checklist voor het plannen van een sauna in de badkamer
Sauna in de badkamer: Checklist met aandachtspunten
Spanning loslaten werken aan je gezondheid
De droom van jouw eigen wellnessoase kan snel en gemakkelijk worden gerealiseerd. Er zijn echter belangrijke punten die moeten worden overwogen alvorens over te gaan tot de aankoop. Met onze checklist kun je de juiste beslissingen nemen en binnenkort ontspannen in jouw eigen persoonlijke spa.
Bekijk de volgende punten alvorens te kopen:
grootte en benodigde ruimte
vermogen van de kachel
noodzakelijke aansluitingen
ventilatie en veiligheid
Uw persoonlijke wellnessruimte in uw eigen badkamer
In Scandinavië gaan mensen van oudsher naar de sauna om de gezondheid te bevorderen.
Een sauna kan veel voordelen hebben:
versterkt het immuunsysteem,
voorkomt hart- en vaatziekten,
stimuleert de stofwisseling,
helpt bij huidziektes en
ontspant lichaam en geest.
De rit naar het dichtstbijzijnde wellnesscentrum kan extra stress veroorzaken na een lange dag op het werk. Bovendien moet je een openbare sauna met andere bezoekers delen. Als u er echter een bij je thuis hebt, kun je ongestoord binnen uw eigen vier muren zweten .
Handdoeken en andere benodigdheden zijn direct binnen handbereik. Je douche staat altijd klaar. Hygiëne is ook geen probleem – je hoeft niet bang te zijn voor vervelende schimmel in uw persoonlijke wellnessruimte.
In het verleden waren sauna's verkrijgbaar als inbouwpakket in de vorm van min of meer lompe houten boxen. Tegenwoordig bieden talrijke leveranciers moderne designs met glasfronten aan. Met een dergelijk designobject kun je je eigen badkamer omtoveren tot een spa. De kosten zijn beheersbaar: voor minder dan 10.000 euro krijgt u een sauna van goede kwaliteit.
De checklist voor de badkamer met sauna
Neem de volgende checklist in acht alvorens tot aankoop over te gaan.
Voldoende ruimte inplannen Als je een nieuw huis bouwt of een bestaand huis renoveert, moet je vanaf het begin van het planningsproces nadenken over de ruimte die de badkamer zal innemen. Eén vierkante meter per persoon garandeert voldoende ruimte. De kleinste modellen hebben iets meer dan een vierkante meter nodig. Probeer royaal te plannen. Voor binnenmuren moet de afstand tot de muur ten minste 5 cm bedragen, voor buitenmuren ten minste 10 cm.
Een sauna kan al snel een ontmoetingsplaats voor het gezin en vrienden worden. Naast de feitelijk benodigde ruimte is het raadzaam voldoende bewegingsruimte te plannen, ten minste twee vierkante meter extra voor een klein model.
Vermogen van de kachel De grootte van de kachel is afhankelijk van het aantal vierkante meter van de sauna. Voor een oppervlakte tot zes vierkante meter volstaat een toestel met een vermogen van 4,5 kW. Voor maximaal negen vierkante meter moet een kachel 6,0 kW vermogen leveren, voor maximaal 11 vierkante meter 8,0 kW. 9,0 kW vermogen is voldoende om een sauna van maximaal 12 vierkante meter te verwarmen.
Type saunakachel Voor een sauna binnenshuis is een elektrische kachel een goede keuze. Voor een gaskachel heb je een geschikte leiding nodig. Houtkachels of kachels op biobrandstof moeten worden gestookt en moeten op een schoorsteen worden aangesloten.
Noodzakelijke aansluitingen Een saunakachel heeft een krachtstroomaansluiting nodig. Ook waterleidingen voor de afkoelingsdouche moeten worden geïnstalleerd. De douche is meestal sowieso gepland.
Ventilatie Bij de keuze van een model moet je erop letten dat er een tochtvrij ventilatiesysteem wordt geïnstalleerd. Hoewel het interieur zelf dampdicht is, kan het condenswater schade veroorzaken in de badkamer. Voor de nodige ventilatie kan worden gezorgd door voldoende grote ramen of door een afzonderlijk systeem.
Bediening Wil je je meteen na thuiskomst terugtrekken in jouw sauna? Een intelligent gekoppelde bediening van de kachel maakt dit mogelijk. Gebruik gewoon je smartphone om de gewenste temperatuur en tijd in te stellen.
Meubels Tussen de sessies moet je in alle rust kunnen ontspannen. Daar hebt u geschikt meubilair voor nodig. Ideaal zijn relaxstoelen die bestand zijn tegen vochtigheid.
Visuele vormgeving Een harmonieuze vormgeving van de gehele badkamer versterkt het wellness-effect. Een sauna brengt hout in het spel. De houtnerven kunnen op veel manieren worden gecombineerd en zien er bijzonder goed uit in combinatie met natuursteen. Dankzij de lichte kleuren van de tegels en slimme lampen kunt u de kleur exact aan uw behoeften aanpassen.
Veiligheid niet vergeten Er bestaan drie verschillende keurmerken. De Duitse brancheorganisatie Verband der Elektrotechnik kent het VDE-keurmerk toe, een kwaliteitszegel voor de bediening en de kachel. De Gütegemeinschaft Saunabau und Dampfbad e.V. verleent het RAL-keurmerk, dat een hoge kwaliteit garandeert. De Blaue Engel, het milieukeurmerk van de Duitse Bondsregering, geeft informatie over milieuvriendelijkheid en onschadelijkheid.
Wilt u meer te weten komen over wellnesstrends in de badkamer?
Hoeveel plaats heb ik nodig per persoon?
Je moet rekenen met één vierkante meter per gebruiker.
Heb ik een speciale aansluiting nodig voor een saunakachel?
Een kachel heeft een stroomaansluiting nodig.
Bestaan er slimme saunakachels?
Een moderne kachel kun je van overal met je smartphone bedienen.
Welke keurmerken zijn er?
Het VDE-keurmerk, het RAL-keurmerk en het keurmerk Blauer Engel.
Waar moet ik bij het design op letten?
Je kunt een modern model krijgen in veel verschillende vormen. Een glasfront ziet er royaal uit. Het is belangrijk dat het hout harmonieus in de vormgeving wordt geïntegreerd. Het ziet er bijzonder goed uit in combinatie met natuursteen.
De droom van jouw eigen spa realiseren
Vandaag kan deze wens snel en gemakkelijk werkelijkheid worden. De wellnesstrend sauna heeft ervoor gezorgd dat je kunt kiezen uit een brede waaier van modellen. Met onze checklist voor alle belangrijke planningspunten maak je gegarandeerd de juiste beslissing.
Uw memo is momenteel leeg. Met deze lijst kunt u interessante producten verzamelen en ze zo steeds snel weer terugvinden. Druk hiervoor op het pictogram 'Product onthouden' op onze productpagina's.