Onbehandeld hout en vocht gaan normaal niet samen. Een parketvloer kan de badkamer echter optisch opwaarderen en biedt tegelijkertijd vele voordelen. Wat moet je weten voor je beslist over parket als vloerbedekking voor jouw badkamer? Hier vind je uitgebreide informatie – inclusief praktische tips.
Hout is een natuurlijk materiaal. Als het in contact komt met vocht, zuigt het zich vol en zwelt het op. Als de vochtigheid daalt, verdampt het water en trekt het natuurproduct krom.
De kritische waarde ligt bij 70 procent vochtigheid. Deze waarde mag echter in geen enkele ruimte worden overschreden, omdat een hoger percentage gewoonlijk tot schimmelvorming leidt.
Dankzij oppervlakteveredeling is het tegenwoordig geen probleem meer om het stijlvolle materiaal in vochtige ruimten te gebruiken. Het vereist echter iets meer zorg dan tegels. Met de juiste knowhow is een houten vloer echter net zo duurzaam als andere hoogwaardige bouwmaterialen.
Niet elke houtsoort is geschikt voor vochtige ruimten. Beukenhout bijvoorbeeld is een van de soorten die zeer gemakkelijk vocht opneemt en daarom niet echt geschikt is.
Massief parket van afzonderlijke planken is relatief vochtbestendig omdat het aan de randen niet zo snel opzwelt. Door de verschillende lagen kan het vocht het hout echter sneller aantasten. Deze badkamervloer vereist dan ook zorgvuldig onderhoud.
Bij het leggen van de vloer is het raadzaam deze over het gehele oppervlak te verlijmen. De onderbouw met schuifvaste verlijming bestaat uit verschillende lagen die vakmanschap en vaardigheid vereisen. Het is belangrijk om de ondervloer perfect af te dichten met een duurzaam elastische voeg.
Gelakte vloeren vergen weinig onderhoud in een normale ruimte. Als er echter wat water op de sealing blijft staan, bijvoorbeeld na het douchen, kan de laklaag barsten. In de badkamer is olie de perfecte oppervlakteveredeling. Voordat je de vloer voor de eerste keer gebruikt, moet deze verschillende keren met hard- of hardwaxolie worden behandeld.
Een boenmachine masseert de olie voorzichtig in. Hierdoor krijg je een geïmpregneerd oppervlak dat niet gemakkelijk vocht opneemt. Harde olie wordt diep in de structuur geabsorbeerd en beschermt deze van binnenuit. Hardwaxolie laat een glanzende beschermende film achter op het oppervlak. Ongeacht of je harde olie of hardwaxolie gebruikt: een keer per jaar moet je jouw parket opnieuw oliën.
Als je vloerverwarming in je badkamer hebt, kies dan parket dat niet te dik is. Met een dikte van 22 mm dringt er voldoende warmte door naar de ruimte. Vraag het best iemand in de handel of de door jou gekozen vloer geschikt is voor dit type verwarming.
Met het juiste onderhoud blijkt hout in vochtige ruimten een materiaal te zijn dat vele tientallen jaren kan meegaan. Hierop moet je letten bij het douchen en baden:
Parket is een stijlvolle vloerbedekking die een huiselijke sfeer verspreidt. Het is ook een antibacterieel materiaal met goede isolerende eigenschappen dat geschikt is voor vloerverwarming. Het is belangrijk om een geschikte houtsoort te kiezen. Geolied, volledig verlijmd parket kan met een beetje zorg vele tientallen jaren meegaan, zelfs in een vochtige ruimte.