Een beetje drama, een beetje elegantie en in ieder geval iets bijzonders: Een zwarte badkamer is een echte blikvanger – als de enscenering past. Lees hier waar je bij de vormgeving op moet letten.
Strikt genomen is zwart helemaal geen kleur. Het is eerder de afwezigheid van licht en kan, in tegenstelling tot wit en andere kleuren, zonder licht bestaan. Misschien draagt dit feit ook bij tot het mystieke effect van de kleur. Afhankelijk van de combinatie straalt de kleur elegantie uit, een vleugje exclusiviteit en verleiding.
We kennen de „little black dress“, die in de modewereld staat voor pure verleiding. Hij schept echter ook een zekere afstand door zijn grote esthetische aantrekkingskracht. Wees je bewust van dit effect wanneer je de donkere kleur gebruikt. Als je dit op een vakkundige manier doet, kun je er jouw gevoel voor schoonheid en je designgerichte interieurstijl mee onderstrepen.
Om te beginnen moet je beslissen of je de voorkeur geeft aan een minimalistisch design waarin het merendeel van de oppervlakken zwart is. Dan is de kleur het absolute middelpunt en bepalend voor het karakter. Een klein nadeel: in zeer donkere badkamers wordt kalkaanslag sneller zichtbaar. Met een geschikt schoonmaakmiddel is dit probleem echter snel vergeten.
Je onderstreept zo'n geconcentreerd design door geschikte materialen te gebruiken:
Afhankelijk van hoe je de rest van je huis hebt ingericht, kun je door jouw materiaalkeuze een vloeiende overgang naar de andere kamers creëren.
Als een hele badkamer in zwart je te veel wordt, combineer de kleur dan bijvoorbeeld met wit, of iets zachter met natuurlijke beigetinten. Maak je badkamer licht en vriendelijk en creëer een spannend contrast met een zwart geschilderde muur.
Een luxueuze marmer-look kun je versterken met matte mengkranen.
Het contrast tussen grijs en zwart is iets zachter. Deze mix oogt zeer harmonieus met goud- of bronskleurige accenten, bijvoorbeeld in de mengkranen of decoratieve elementen.
Hoe meer zwart je in jouw vormgeving gebruikt, hoe meer aandacht je moet besteden aan een goed doordacht verlichtingsconcept. Grote ramen waardoor helder daglicht valt zijn praktisch. Daarnaast zorgen warme plafondverlichting en extra spots voor licht op de juiste plek.
Het licht mag niet te koud zijn, anders krijgt het donkere design een kunstmatige en weinig uitnodigende touch. In ons artikel “Badkamerverlichting tot in de perfectie: zo creëer je optimale lichtomstandigheden” vind je meer tips voor jouw verlichtingsconcept.