Je weet precies wat je van jouw perfecte badkamer verwacht? Om concreet te kunnen plannen, is de indeling van de ruimte de eerste stap. Kom te weten hoe externe factoren je keuzes kunnen beïnvloeden. Bovendien presenteren wij ook doordachte ideeën voor verschillende eisen en ruimtes.
Hoe je jouw badkamer kunt gebruiken, hangt in de eerste plaats af van de gewenste indeling. Je moet eerst nagaan of jouw wensen verenigbaar zijn met de plattegrond en de ligging van de waterleidingen.
Bij het leggen van waterleidingen geldt altijd het principe: minder is meer. Elke waterleiding kan lekken of breken. Verzekeraars van woongebouwen betalen jaarlijks miljarden euro's voor waterschade.
Om later problemen te vermijden, is het raadzaam de douche, het bad en de fontein zo dicht mogelijk bij de geïnstalleerde leidingen te plaatsen. Architecten ontwerpen woongebouwen gewoonlijk zodat je in de badkamer meerdere aansluitingen voor water en elektriciteit hebt. Een bouwtekening met de geïnstalleerde leidingen is een eerste vereiste voor een goede planning.
De grootte van de ruimte speelt een belangrijke rol. In een grote kamer kun je makkelijk een douche en een bad plaatsen. Maar ook hier kan de indeling het comfort aanzienlijk verhogen door verschillende elementen op een verstandige manier te positioneren – bijvoorbeeld door een wand toe te voegen die het toilet en de bidetdouche scheidt van de rest van de ruimte.
In een kleine badkamer is het belangrijk om bijzonder zorgvuldig te plannen. Hier mag geen vierkante centimeter onbenut blijven. Barrièrevrije inloopdouches, ruimtebesparende baden of douchebakken zijn oplossingen waar je al bij de planning rekening mee moet houden.
Je kunt jouw ideeën met de hand uittekenen op millimeterpapier. Nog eenvoudiger is het als je software gebruikt waarmee je de elementen op jouw plattegrond kunt verplaatsen en verschillende oplossingen kunt uitproberen.
Voordat je nadenkt over de tegels of de mengkranen, is de positionering van de sanitaire objecten het belangrijkste. De indeling bepaalt hoe je jouw badkamer zult inrichten. De zogenaamde bewegingsoppervlakken moeten worden opgeteld bij de afmetingen van de objecten zelf. Vroeger bestond hiervoor een DIN-norm, en de waarden ervan worden nog steeds toegepast:
Als jouw ruimte het toelaat, kun je een apart gedeelte voor het toilet inplannen. Dit verbetert de sfeer, vergemakkelijkt het gemeenschappelijk gebruik en maakt het dus flexibeler om te bewegen.
In een grote badkamer kun je de douche en het bad van elkaar scheiden. Dit zorgt voor privacy en geeft de flair van een spa.
Plaats indien mogelijk de fontein bij of in de buurt van het raam. Natuurlijk daglicht is prettig voor de ogen, zorgt ervoor dat je er goed uitziet.
Als de ruimte groot genoeg is, voorzie dan zeker twee fonteinen, ook als je op dit moment geen partner of kinderen hebt.
Bij de planning is het raadzaam op lange termijn te denken en de bewegingsruimten zo ruim mogelijk te dimensioneren. Misschien wil je ooit een barrièrevrije badkamer, waarvoor je veel bewegingsruimte nodig hebt.
Als je eenmaal de indeling van de sanitaire objecten hebt bepaald, kun je nadenken over andere details. Je kunt het geheel visueel opdelen met kleuren en verschillende tegels of een combinatie van natuurlijke materialen zoals hout en steen.
Scheidingswanden kunnen op verschillende manieren worden gerealiseerd. Het meest populair is glas, omdat het de ruimte niet kleiner maakt. In een grote ruimte kun je echter ook werken met rekken of zelfs groene scheidingswanden met planten.
De ligging van de geïnstalleerde leidingen bepaalt waar jij jouw sanitaire objecten kunt plaatsen. Naast de werkelijke afmetingen moet je ook altijd aan de toekomst denken. Voorzie indien mogelijk twee fonteinen en voldoende bewegingsruimte voor een barrièrevrije badkamer. Scheidingswanden en materialen brengen luxe en comfort in jouw droombadkamer.