Een kraan, of het nu een badkraan, thermostaatkraan, of wastafelkraan is, wordt dagelijks gebruikt. Terwijl hij zelf een reinigende functie heeft, wordt hij vaak zelf ‘slachtoffer’ van vuil en kalk. Onze handen laten vetresten, vuildeeltjes en andere sporen na. Ook water zelf vormt een aanslag op het materiaal, met name in de vorm van kalkaanslag. Natuurlijk wil jij je mooie hansgrohe kraan of douche ook mooi houden. Toch is de fles schoonmaakmiddel of schoonmaakazijn lang niet altijd de juiste aanpak om de kraan of thermostaatkraan te ontkalken en schoon te maken. Hier lees je onze schoonmaaktips:
Nog een tip: Reinig meteen de spoelbak en de uitloop mee. Dan straalt alles weer. Voor nog meer plezier van water.
Wij adviseren onze klanten een mild reinigingsmiddel op citroenzuurbasis. Dit heeft meerdere voordelen. Gangbare concentraten met veel reinigingskracht zijn vaak irriterend voor handen en ogen, kunnen allergieën veroorzaken en gevoelige huid rood kleuren. Die irriterende werking heeft ook effect op de waterkraan. Ook zijn materiaal wordt aangetast door te sterke chemische ingrediënten. Aanvankelijk blijft de schade onmerkbaar, maar microscopisch kleine krasjes of oppervlakkig ingebeten materiaal is al genoeg om de hoogglans te vertroebelen. Op de lange termijn kunnen vuil en kalk makkelijker op deze plekken neerslaan. Daarnaast zijn milde reinigingsmiddelen beter voor het milieu.
Als je in jouw regio hard water hebt, krijg je vroeg of laat te maken met kalkaanslag. Voorkom kalkresten door de mengkraan liefst na elk gebruik kort af te nemen. Zo verwijder je leidingwater, voordat het neerslaat.
Het hansgrohe kwaliteitslab heeft talrijke reinigings- en ontkalkingsmiddelen getest. Wij zijn tot de conclusie gekomen, dat minder hier meer is. De werkzame stof citroenzuur is onze favoriet: effectief, lekker ruikend en goed verdraagbaar door mengkraan en mens. Ons uitvoerige schoonmaakadvies kun je direct als PDF downloaden.
Schoonmaakmiddel op basis van azijn, azijnzuur, methaanzuur, natronlogen en chloorbleeklogen, fosforzuur of zelfs zoutzuur raden wij ten sterkste af. Deze substanties zijn ten dele sterk bijtend. Bij regelmatig gebruik beschadig je het metaal en zelfs het kraanhuis, hoe hoog deze ook mag zijn. Citroenzuur kunnen wij zonder meer aanbevelen.